Echipamentul de protecție din șantier - prezentare și recomandări generale


Casca de protecție
În aproape toate șantierele există riscul de rănire din cauza căderii materialelor de la înălțime. Minimizați aceste riscuri prin furnizarea de bariere și opritoare adecvate la marginea platformelor de lucru pentru a preveni căderea materialelor. Faceți față riscurilor rămase, oferind o protecție adecvată a capului cu ajutorul căștii de protecție.

Căștile de protecție sunt necesare acolo unde o persoană ar putea fi lovită de materialele căzute sau unde oamenii s-ar putea lovi de cap.

Câteva dintre pericolele de luat în considerare:
 • materiale care pot cădea de pe o platformă;
 • materiale dintr-o sarcină ridicată de o macara;
 • un schelar aruncând o armătură în timp ce ridică sau demontează o schelă.

Decideți în ce zone ale șantierului trebuie purtate căștile de protecție. Asigurați-vă că toți cei care lucrează în aceste zone au fost informați că trebuie să poarte casca de protecție.

Oferiți-le angajaților căști de protecție adecvate. Asigurați-vă că acestea sunt purtate mereu în zonele de lucru și că sunt purtate corect. Există multe tipuri de căști de protecție disponibile; lăsați angajații să încerce câteva și să decidă care este cel mai potrivit model pentru ei. Unele căști de protecție au caracteristici suplimentare, inclusiv o bandă transpirantă pentru frunte și un ham moale (sau cu bandă). Deși aceste căști de protecție sunt puțin mai scumpe, ele sunt mult mai confortabile și, prin urmare, mai probabil o să fie purtate.

Încălțămintea
Există două riscuri majore de rănire:
 • materiale căzute pe picioarele muncitorilor;
 • cuie sau alte obiecte ascuțite care pătrund în talpă.

În cazul în care aceste riscuri sunt identificate în șantier, vor fi necesari bocanci cu bombeu din oțel și talpă mijlocie care protejează împotriva obiectelor ascuțite. Bocancii sunt de mai multe tipuri și stiluri, iar producătorii oferă sfaturi cu privire la cele mai potrivite modele pentru anumite tipuri de pericol.

Cizmele de cauciuc sunt esențiale pentru prevenirea arsurilor din cimentul umed sau beton, deoarece conținutul de ciment, atunci când este amestecat cu apă, devine foarte coroziv și poate provoca arsuri severe la nivelul pielii.

Ochelarii de protecție
Aceștia vor proteja împotriva:
 • obiecte zburătoare;
 • scântei;
 • radiații ultraviolete de la sudare;
 • stropi chimici.

Ochelarii de protecție trebuie să fie disponibili în număr suficient de mare pentru a putea fi înlocuiți dacă cineva din șantier îi pierdere, distrugere sau deteriorează. Dacă este necesară protecția împotriva stropilor corozivi, vizierele sunt recomandate pentru că pot proteja întreaga față.

Îmbrăcămintea de protecție
În cazul în care muncitorii lucrează regulat în aer liber și nu pot fi feriți de intemperii, va fi nevoie de îmbrăcăminte rezistentă la vânt și apă. Ar trebui să existe facilități pentru depozitarea hainelor care nu sunt purtate în șantier și pentru îmbrăcămintea de protecție, precum și pentru uscarea hainelor ude.

Un pericol major pentru piele este expunerea la razele ultraviolete de la soare. Efectele pot varia de la arsuri solare până la daune permanente și risc crescut de cancer de piele. 

Muncitorii în construcții care sunt în aer liber pentru perioade lungi de timp prezintă cel mai mare risc și ar trebui să ia măsuri pentru protejarea pielii prin:
 • purtarea jachetelor cu mâneci lungi;
 • aplicarea regulată a cremei solare de înaltă protecție pe pielea expusă;
 • efectuarea de controale periodice pentru orice modificări vizibile ale pielii, cum ar fi modificate sau alunițe nou formate sau orice decolorare a pielii.

Îmbrăcămintea reflectorizantă
Foarte multe accidente din șantier au loc atunci când persoanele aflate în poziții periculoase nu pot fi văzute. Este important să planificați munca în așa fel încât să evitați plasarea oamenilor în aceste poziții. În cazul în care acest lucru nu este posibil, asigurați-vă că muncitorii poartă îmbrăcăminte reflectorizantă.

Este esențial ca această îmbrăcăminte să fie păstrată curată pentru a fi eficientă. Îmbrăcămintea murdară trebuie înlocuită.

Îmbrăcăminte de înaltă vizibilitate va fi necesară oriunde muncitorii:
 • ar putea fi loviți de vehicule;
 • trebuie să fie văzuți de alți muncitori pentru a lucra în siguranță;
 • în operațiunile de ridicare ale macaralelor, muncitorii trebuie să fie clar vizibili șoferului macaralei.

Mănușile de protecție
Mănușile adecvate pot proteja împotriva prafului (cum ar fi cimentul), betonului umed și solvenților, care pot provoca dermatită.

De asemenea, mănușile pot proteja împotriva tăieturilor și a despicăturilor atunci când manevrați cărămizi, oțel și lemn. O gamă de mănuși diferite ar trebui să fie disponibilă pentru a se potrivi diferitelor tipuri de muncă din șantier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu