Instalarea corectă a ancorelor mecanice și a ancorelor chimice


Sute de ancore mecanice sau chimice sunt instalate zilnic pe șantierele din România, majoritatea fiind instalate corect, dar, din păcate, există și ancore care cedează din cauza instalării deficitare. Multe dintre ancorele care sunt instalate în șantier sau acasă pot fi critice, o instalare proastă poate provoca pierderi umane și financiare semnificative. Acesta este motivul pentru care este foarte important ca la instalarea ancorelor să fim atenți și să urmăm pașii corecți.

Figura 1: Exemplu de instalare ancoră chimică

Pentru a instala corect ancorele, tehnicienii trebuie să ia în considerare mai întâi specificațiile producătorului și apoi să aplice metodele corecte de instalare. Echipa de management a șantierului trebuie să se asigure că tehnicienii care instalează ancorele sunt instruiți și supravegheați îndeaproape de o persoană competentă cu experiență în instalarea ancorelor. De asemenea, tehnicienii trebuie să utilizeze echipamentul potrivit pe care o persoană competentă l-a verificat în avans. 

Următoarele secțiuni de mai jos vor descrie diverse tehnici pentru instalarea corectă a ancorelor. Vom încerca să descriem în cât mai multe detalii instalarea corectă a ancorelor cu ajutorul unor desene, fotografii și videoclipuri.

Înainte de instalare 
Înainte de a începe orice procedură pentru instalarea oricărui tip de ancore, trebuie luate în considerare câteva aspecte privind siguranța la locul de muncă. Asigurați respectarea următoarelor instrucțiuni de siguranță: 
- Folosiți protecție pentru ochi atunci când găuriți sau instalați ancore deasupra capului; 
- Utilizați o mască de praf atunci când găuriți sau instalați ancore deasupra capului; 
- Purtați protecția pentru urechi în timpul forajului; 
- Purtați mănuși în orice moment, în special atunci când utilizați rășini. 

Efectuați următoarele verificări înainte de a începe instalarea după ce v-ați asigurat că utilizați echipamentul de protecție adecvat: 
- Elementele de fixare / ancorele care trebuie utilizate sunt conform specificației de proiectare; 
- Echipamentul necesar pentru instalare este disponibil și respectă specificațiile producătorului; 
- Luați în considerare condițiile meteorologice, starea găurii (uscat, umed sau umed), în special pentru ancorele instalate cu rășini.

Proceduri de bază de instalare 

Următorii pași sunt foloșiți la majoritatea ancorelor:

Forați gaura la diametrul corespunzător 
Folosiți diametrul nominal al burghiului specificat de producător. Burghiile cu intrare directă utilizate în mașinile de găurit cu ciocan rotativ oferă cele mai bune rezultate pentru găurirea betonului și a altor materiale de bază dure. Când folosim burghie uzate, găurile de instalare pot deveni prea mici, ceea ce face dificilă introducerea ancorelor mecanice.

Forați gaura la adâncimea corespunzătoare 
Adâncimea găurii este critică pentru acele ancore care au puncte de fixare în partea inferioară a găurii, cum ar fi cele mai multe ancore cu deformare controlată. Ancorele chimice necesită adâncimea corespunzătoare a găurii pentru a asigura lipirea pe toată înălțimea găurii.

Nu trebuie niciodată să reduceți lungimea ancorei când atingeți armătura în timpul găuririi, trebuie să vă repoziționați ancora sau să perforați armătura.

Curățați bine gaura 
Ancorele chimice sunt vulnerabile la praf. Periajul și suflarea elimină praful cauzat de operația de foraj pe părțile laterale ale găurii care altfel ar împiedica lipirea. Cu o mișcare de plonjare și învârtire, trebuie să se utilizeze perii rotunde rigide, cu un diametru puțin mai mare decât diametril găurii. Pentru toate ancorele, curățarea găurii este importantă, dar critică pentru ancorele cu rășină. 

Folosiți echipamentul și procedura potrivită 
În toate procedurile de instalare ale ancorelor, trebuie utilizat echipamentul de instalare recomandat de producător. Procedurile de instalare sunt la fel de importante și toate etapele trebuie urmate cu atenție.

Strângeți la valoarea corectă a cuplului
De obicei, producătorii recomandă valorile de cuplu pentru a proteja produsul cu șurub de suprasolicitare. Acest lucru înseamnă că dispozitivul de fixare nu se va muta. Cuplul generează preîncărcare și forță de strângere, ceea ce înseamnă că dispozitivul de fixare nu se va muta. 

Majoritatea ancorelor controlate de moment sunt setate în câteva rotații, o rotație inutilă poate indica o slăbiciune a materialului de bază înainte de cuplul necesar. Setarea cuplurilor se relaxează cu timpul înainte de stabilizare, astfel încât ancorele verificate chiar și la câteva ore după setarea corectă vor prezenta un cuplu redus.
Figura 2: Cuplul generează forță de strângere

Ancorele chimice
Instalarea ancorelor  chimice trebuie efectuată numai atunci când temperaturile mediului ambiant și ale rășinii folosite sunt în limitele permise de producător. Întărirea rășinii se caracterizează prin doi timpi critici, timpul deschis și timpul de întărire

Timpul deschis reprezintă perioada de la sfârșitul amestecării până la introducerea ancorei în materialul de lipit.

Timpul de întărire reprezintă perioada minimă de la sfârșitul procesului de amestecare până la momentul în care ancora poate fi cuplată sau încărcată.

Unele ancore cimice sunt tolerante la găurile umede, unii producători permit curățarea găurilor prin spălare cu apă curată, dar majoritatea rășinilor nu pot fi instalate în prezența apei. Consultați întotdeauna manualul producătorului.

Ancore cu cămașă (pereți groși) 
Adesea sunt denumite ancore de încărcare înaltă și sunt utilizate pentru conexiunile structurale și alte aplicații critice de siguranță, prin urmare, setarea la cuplul corect este vitală.

Ancore cu cămașă (pereți subțiri)
Ancorele cu cămașă cu pereți subțiri au o capacitate minimă de a trage în jos un gol, astfel încât trebuie să se asigure că orice decalaj este minim, altfel forța de strângere nu va fi direcționată prin fixare, ci prin cămașă în sine.

Ancore tip pană
Ancore cu expandare din oțel galvanizat sau inoxidabil, aprobate pentru aplicații în beton fisurat și nefisurat și aplicații seismice – inclusiv ancore prezon și ancore cu cămașă.

Ancore șurub
Ancorele șurub sunt folosite pentru aplicații de fixare permanentă sau temporară în beton – inclusiv  pot fi folosite în cărămidă plină și dale din beton cu goluri.

Ancore cu auto-tăiere
Ancore cu auto-tăiere sunt folosite pentru aplicații cu solicitări la oboseală, rezistente la foc și pretabile pentru aplicaţiile din centralele nucleare - proiectate pentru performanță și fiabilitate extreme.

Ancore cu filet interior
Inserarea corectă a șuruburilor este esențială pentru a asigura un transfer de încărcare corect la ancoră. Acest lucru înseamnă că adâncimea corectă a găurii este critică, la fel și lungimea corectă a șurubului, care ar trebui să țină seama de toate șaibele sau distanțierele de sub elementul de fixare. Respectați întotdeauna distanța critică de margine pentru ancorele cu filet interior, setarea mai strânsă poate fisura betonul din cauza forțelor mari de expansiune exercitate în timpul reglajului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu