Ce pași trebuie urmați pentru a avea un șantier de lucru bine organizatAccesul în șantier

În primul rând ar trebui ca accesul în șantier și în jurul lui să fie făcut în siguranță pentru persoane cât și pentru vehicule. Planificați foarte bine modul în care vehiculele nu vor interfera cu pietoni, în special la intrările în șantier, unde este necesar să se instaleze porți pentru a realiza această segregare. 

Planul dumneavoastră ar trebui să includă modul în care pietonii nu sunt afectați de zonele de încărcare / descărcare a vehiculelor, locurile de parcare și manevră, și zonele în care vederea șoferilor poate fi obstrucționată.

Împrejmuirea șantierului
Toate lucrările de construcție trebuie împrejmuite (bariere, garduri de protecție, etc.) și semnalizate corespunzător. Aceste împrejumuiri vor proteja publicul (în special copiii) de pericolele din șantier, și în aceelași timp vor proteja bunurile din șantier împotriva vandalismului sau furtului.

Asigurați-vă că a-ți implementat un sistem care să asigure că măsurile de precauție necesare sunt menținute în timpul orelor de lucru și că protecția pe timpul nopții și a weekend-ului este pusă la punct, după cum este necesară și înainte de închiderea șantierului.

Facilitățile din șantier
Toți cei care lucrează pe orice șantier trebuie să aibă acces la toaletă și la locuri de spălare adecvate (chiuvetă, duș, etc.), un loc pentru încălzirea și consumarea mâncării și un spațiu pentru depozitarea și uscarea hainelor și echipamentelor de protecție personală.

Contractorii principali și alții care au control asupra șantierului sunt responsabili de furnizarea sau punerea la dispoziție a acestor facilități. Angajatorii sunt, de asemenea, responsabili de asigurarea faptului că facilitățile sunt adecvate pentru angajații lor.

Facilitățile ar trebui să fie suficiente pentru toată lumea care lucrează pe șantier. Dacă se utilizează facilități furnizate de altcineva, verificați dacă sunt adecvate și întreținute corespunzător. Trebuie păstrate curate, calde și ventilate corespunzător.

Facilitățile ar trebui să fie ușor accesibile pentru persoanele care lucrează pe șantier. Toaletele trebuie să fie ușor accesibile de unde se lucrează. Instalațiile de spălare trebuie să fie cât mai aproape de toalete. Instalațiile de spălare trebuie, de asemenea, să fie aproape de cantină, astfel încât muncitorii să se poată spăla înainte de a mânca.

Facilitățile sanitare
Numărul de toalete necesare va depinde de numărul de persoane care lucrează în șantier. Ori de câte ori este posibil, toaletele trebuie spălate și conectate la un sistem de scurgere a rețelei. Dacă acest lucru nu este posibil, se pot asigura toalete cu rezervor de apă încorporat și rezervor de drenaj.

Bărbații și femeile pot folosi aceeași toaletă, cu condiția să fie într-o cameră separată, cu o ușă care poate fi blocată din interior. Chiuvete cu apă rece și caldă, săpunuri și prosoape sau uscătoare trebuie să fie amplasate în apropierea toaletelor. 

Facilitățile de spălare
Asigurați-vă că bazinele de spălat sunt suficient de mari pentru a permite muncitorilor să-și spele fața, mâinile și antebrațele într-un mod natural. Toate chiuvetele ar trebui să aibă o alimentare cu apă caldă și rece. Dacă apa de la rețeaua principală nu este disponibilă, se poate folosi apă furnizată dintr-un rezervor.

Săpunul și prosoapele nu ar trebui să lipsească niciodată din șantier. Este o practică bună să furnizați produse pentru piele, în special în zilele de vară.


În cazul în care lucrările sunt deosebit de murdare sau când lucrătorii sunt expuși la substanțe toxice sau corozive (de exemplu, în timpul demolării sau la lucrările în pământul contaminat), ar trebui să fie prevăzute dușuri. Bărbații și femeile pot împărți bazinele folosite pentru spălarea fețelor, mâinilor și brațelor, dar nu și dușurile.

Cantina din șantier
Cantina (locul de odihnă) ar trebui să fie disponibilă pentru luarea pauzelor de masă. Facilitățile de odihnă ar trebui să ofere adăpost împotriva vântului și a ploii și să fie încălzite, după caz.

Cantina ar trebui să fie dotată cu:
 • mese și scaune;
 • un încălzitor de apă sau un mini rezervor cu apă clocotită; 
 • un mijloc de încălzire a alimentelor (de exemplu: cuptor cu microunde);
 • un mini frigider.

Ar trebui să fie posibil ca nefumătorii să folosească cantina fără a suferi disconfort din cauza fumului de țigară. Acest lucru poate fi obținut prin furnizarea de facilități separate pentru fumători și nefumători sau prin interzicerea fumatului în facilitățile de odihnă.

Pentru șantierele mici, de multe ori cantina poate fi în biroul șantierului, în special acolo unde este folosit un container portabil.

Nu uitați, încălzitoarele cu gaz deschis pot produce monoxid de carbon dacă există o ventilație inadecvată.


Uscarea hainelor și depozitarea echipamentului de protecția muncii
Asigurați-vă că există aranjamente adecvate pentru depozitarea:

 • hainelor muncitorilor care nu sunt purtate în șantier;
 • îmbrăcămintea de protecție necesară lucrărilor din șantier (de exemplu: cizme, salopete, mănuși, etc.);
 • echipamente delegate unui singur muncitor (de exemplu: protecție de urechi, ochelari de protecție, hamuri, etc).

Ar trebui puse la dispoziția muncitorilor dulapuri separate de depozitare (cu sau fără lacăt), pe șantierele mai mici biroul poate fi o zonă de depozitare adecvată, cu condiția să fie păstrate în siguranță. În cazul în care există riscul ca îmbrăcămintea de la locul de muncă să contamineze îmbrăcămintea de zi cu zi, depozitați-le separat.

Întotdeauna bărbații și femeile trebuie să aibe cabine separate pentru schimbarea hainelor.

Dacă sunt folosite încălzitoare electrice, asigurați-vă că sunt fie echipate cu un dispozitiv de decuplaj la temperatură înaltă, fie sunt ventilate corespunzător. Multe incendii au fost cauzate de așezarea hainelor pe încălzitoarele electrice pentru a se usca.

Apa de băut trebuie să fie potabilă
Asigurați-vă că există o alimentare cu apă potabilă. Cel mai bine este dacă este disponibil un robinet direct de la rețeaua de alimentare, altfel pot fi utilizate sticle sau rezervoare de apă pentru depozitare. Dacă apa este depozitată, aceasta trebuie protejată de posibile contaminări și schimbată suficient de des pentru a împiedica contaminarea acesteia.

Robinetul trebuie marcat clar cu apă potabilă, aceasta poate fi confundat cu alte alimentări cu apă sau alte lichide, cum ar fi cele care nu sunt potrivite pentru consum sau alte lichide cu substanțe toxice.

Pahare sau căni trebuie să fie disponibile la robinetul de apă, cu excepția cazului în care apa este furnizată ca un jet ascendent care poate fi băut cu ușurință.

Curățenia, zonele de depozitare ale deșeurilor și materialelor
Planificați modul în care șantierul va fi ținut ordonat și cum va fi gestionată activ menținerea curățeniei:
 • Mențineți căile de acces și scările libere, nu depozitați materiale de construcție sau deșeuri. Acest lucru este important în special pentru rutele de urgență. 
 • Asigurați-vă că toate deșeurile inflamabile (cum ar fi ambalajele și deșeurile de lemn) sunt eliminate în mod regulat pentru a reduce riscurile de incendiu;
 • Mențineți suprafața podelei curată și uscată.

Delimitați zonele de depozitare pentru materiale, deșeuri, substanțe inflamabile (de exemplu: materiale plastice din spumă, lichide inflamabile și gaze precum propan) și substanțe periculoase (de exemplu: pesticide și substanțe chimice pentru tratarea lemnului). 

Materialele inflamabile vor trebui de obicei depozitate departe de alte materiale și protejate de aprinderea accidentală. Nu depozitați materialele care împiedică căile de acces sau unde ar putea interfera cu evacuarea de urgență, de exemplu, nu depozitați materiale inflamabile sub scări sau în apropiere de uși sau ieșiri de incendiu.

Nu uitați că materialele reziduale trebuie, de asemenea, depozitate în siguranță înainte de scoaterea lor din șantier și asigurați-vă că vă permiteți suficient spațiu pentru deșeuri. Luați în considerare deșeurile generate în interior și dacă aveți nevoie să folosiți pubele cu roți pentru a le putea scoate din clădire în siguranță.

Iluminatul în șantier
Fiecare zonă a șantierului care este în folosință ar trebui să fie, pe cât posibil, amenajată astfel încât lumina naturală să fie disponibilă pentru ca muncitorii să vadă să își facă treaba și să se deplaseze în siguranță. În cazul în care lumina naturală este inadecvată sau nu este disponibilă, ar trebui să se prevadă iluminare artificială.

Acolo unde lucrările vor continua noaptea sau clădirea este închisă, va fi necesară iluminarea artificială. Asigurați-vă că orice iluminare artificială nu schimbă culoarea sau vizibilitatea semnelor de siguranță sau a altor elemente legate de siguranță, cum ar fi stingătoarele.

Atât la lumina zilei, cât și la lumina artificială, umbrele pot întuneca pericolele atât la locul de muncă (de exemplu, îngreunând vizionarea lamei unui disc de tăiere sau a unui burghiu), cât și pe amplasament în general (de exemplu, la scări). Dacă este necesar, asigurați o iluminare suplimentară pentru a lumina zonele de umbră.

În cazul în care defecțiunea iluminatului artificial primar ar fi un risc pentru sănătatea sau siguranța oricui (de exemplu, cineva care lucrează pe o schelă într-un subsol și poate cădea în timp ce încearcă să coboare în întuneric), furnizați iluminat de urgență. În cazul în care nu este posibil să aveți iluminat care se aprinde automat atunci când iluminarea primară eșuează, lanternele sau alte lumini similare pot oferi o iluminare adecvată.

În plus, rutele de urgență (coridoarele, pasajele etc, pe care muncitorii trebuie să le urmeze în caz de urgență pentru a scăpa de pericol) ar trebui să fie bine iluminate în timp ce există lucrări în șantier. În cazul în care lumina de zi oferă o iluminare adecvată, nu este necesară nicio acțiune suplimentară. În cazul în care rutele de urgență au nevoie de lumină artificială, asigurați iluminarea de urgență care se aprinde în cazul în care iluminarea primară nu reușește (de exemplu, baterii sau iluminare cu ajutorul unor generatoare de urgență). 

Iluminatul de urgență nu trebuie să asigure același nivel de iluminare ca în circumstanțe normale; doar suficient pentru a permite evacuarea.

Procedurile de urgență din șantier
În majoritatea șantierelor, cea mai evidentă urgență este incendiul. Planificați procedurile de urgență înainte de începerea lucrărilor și puneți măsuri de precauție generale în funcțiune încă de la începutul lucrului.

Unele urgențe pot necesita evacuarea locului de muncă sau a unei părți a acestuia, în timp ce altele ar putea implica salvarea unei persoane vătămate. De exemplu, poate fi necesar să planificați modul în care cineva rănit într-un spațiu închis poate fi asistat de serviciile de urgență înainte de a fi dus la un loc sigur.

Planificarea unei urgențe în șantier
Când planificați procedurile, rutele și ieșirile de urgență, luați în considerare următoarele:
 • tipul de lucrări efectuate;
 • caracteristicile și dimensiunea șantierului și numărul și locația locurilor de muncă din șantier. Un șantier mare, cu oameni care lucrează în multe locații, va avea nevoie probabil de clopote sau sirene în mai multe locuri pentru a ridica alarma.
 • instalația și echipamentele utilizate (de exemplu, luați în considerare șoferii macaralei turn, persoanele care lucrează la echipamente cu acces suspendat sau unde ieșirea poate fi împiedicată de echipamente);
 • numărul de persoane care pot fi prezente în șantier în același timp. În șantierele în care lucrează mulți oameni, rutele de evacuare trebuie să fie suficient de largi pentru a permite tuturor să treacă ușor sau să coboare scările ușor, fără ca acestea să fie supraaglomerate;

Incendiile
Multe solide, lichide și gaze pot lua foc și arde. Nu este nevoie decât de o sursă de aprindere, care poate fi o flacără mică sau o scânteie electrică, care împreună cu aerul pot produce un incendiu. Orice incendiu amenință sănătatea și siguranța celor de la fața locului și va fi costisitoare în daune materiale și întârzieri ale lucrărilor. 

Poate fi, de asemenea, un pericol pentru persoanele de la clădirile din jur. Incendiul poate fi un pericol particular în lucrările de reamenajare atunci când există o mulțime de lemn uscat și în etapele ulterioare ale lucrărilor de construcție, unde sunt prezente materiale inflamabile, cum ar fi adezivi, materiale izolatoare și mobilier.

Multe incendii pot fi evitate printr-o planificare atentă și controlul activităților de lucru. O bună întreținere și curățenia a locului de muncă sunt importante nu numai pentru a preveni incendiul, ci și pentru a asigura ca rutele de urgență să nu fie obstrucționate.

Precauții pentru prevenirea incendiilor
Pentru prevenirea incendiilor trebuie luate următoarele precauții:
 • folosiți materiale mai puțin ușor inflamabile și mai puține materiale inflamabile;
 • mențineți cantitatea de inflamabile la locul de muncă la minimum;
 • păstrați și transportați întotdeauna lichide inflamabile în recipiente adecvate;
 • dacă se desfășoară lucrări care implică utilizarea de materiale inflamabile, nu permiteți alte activități de lucru care implică potențiale surse de aprindere în apropiere;
 • asigurați-vă că țevile, butoaiele, rezervoarele, etc. care ar putea să conțină gaze sau lichide inflamabile sunt verificate prin analiză de laborator înainte de a folosi echipamente de tăiere la cald, cum ar fi o torță de tăiere sau un polizor unghiular;
 • închideți supapele de la buteliile de gaz atunci când nu sunt utilizate;
 • împiedicați uleiul sau grăsimea să intre în contact cu robinetele cilindrului de oxigen;
 • nu lăsați cazanele de bitum nesupravegheate când sunt aprinse;
 • depozitați în siguranță solide, lichide și gaze inflamabile. Păstrați-le în magazie sigure ventilate sau într-o zonă de depozitare în aer liber. 
 • verificați șantierul la ora prânzului și la sfârșitul zilei pentru a vedea că toate instalațiile și echipamentele care ar putea provoca un incendiu sunt oprite. Nu mai lucrați cu foc cu o oră înainte ca muncitorii să plece acasă, deoarece acest lucru va permite mai mult timp pentru identificarea incendiilor aprinse.

Primul ajutor
Primul ajutor oferit în șantier poate salva vieți, reduce durerea și poate ajuta o persoană vătămată să se recupereze mai repede. 

Dispoziția minimă pentru toate șantierele este:
 • o cutie de prim ajutor cu echipament suficient pentru a face față numărului de lucrători din șantier;
 • o persoană desemnată să se ocupe de acordarea primului ajutor;
 • informații care indică muncitorilor numele persoanei numite de a oferi primul ajutor și unde să o găsească. O notificare în cantina șantierului este o modalitate bună de a face acest lucru.
O persoană desemnată este cineva pe care alegeți să îl luați la răspundere atunci când cineva este rănit sau se îmbolnăvește și care va telefona pentru o ambulanță dacă este necesar. O persoană desemnată nu ar trebui să încerce să acorde primul ajutor pentru care nu a fost instruită. Persoana desemnată este cineva care a urmat un curs de pregătire în administrarea primului ajutor la locul de muncă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu