Cum se face socata? Socata și rețeta ei tradițională de la daci și romani!

Socata are un gust dulce, floral, răcoritor, și este una dintre băuturile cele mai preferate de români vară pe toropeala soarelui. Socata poate fi considerată o băutură tradițională în România, rețeta acestei băuturi fiind moștenită de sute de ani. Socata este o băutură non-alcoolic care poate fi preparată cu apă carbogazoasă sau apă plată și lămâie.

Socata are un gust foarte savuros și floral. Bucătarul de renume internațional, Jamie Oliver, descrie parfumul socatei drept distinct, musculos și dulce

Deoarece socata are un gust atât de delicios, este extrem de ușor să ignori proprietățile ei antiseptice și antiinflamatorii. Cele mai frecvente utilizări ale socatei sunt pentru răceli și gripă, infecții ale sinusurilor și alte tulburări respiratorii. Socata are proprietăți antibacteriene și antivirale și, de asemenea, poate atenua alergiile și stimulează sistemul imunitar.

Extractul din floarea de soc este folosit de asemenea pentru a se face medicamente. Floarea de soc este utilizată pentru sinusurile umflate (sinuzită), răceli, gripă, gripă porcină, gripă aviară, bronșită, diabet și constipație. De asemenea, este utilizată pentru a crește producția de urină (ca diuretic), pentru a crește transpirația (ca diaphoretic) și pentru a opri sângerarea. În combinație cu rădăcina de gențiană, verbena, floarea de vaci și sorel, floarea de soc este folosită pentru menținerea sinusurilor sănătoase și tratarea sinuzitei. Acest lucru nu ajute foarte mult la diabet, dar poate fi luat în considerare.

Socata are proprietăți antiinflamatorii și este bogată în vitamine, flavonoide și quercetină. S-a dovedit, de asemenea, că promovează circulația sângelui și conține vitaminele A, B, C și E. Acestea sunt excelente pentru a face pielea mai fermă, pentru a îmbunătăți tenul și a scădea tonul pielii.


Fie că doriți să adăugați o plantă de soc în grădina dvs. pentru a adăuga umbră și un nou arbust sau pentru a încerca florile, creșterea va fi ușoară. Va crește bine în plin soare și umbră parțială și în aproape orice tip de sol, de la argilă la nisip. Pentru a avea flori de soc proaspete congelațile în pungi de plastic pentru o păstrare mai lungă. Dacă adăugați acid citric sau tartric se vor menține 3-4 luni la frigider.

Frunzele, tulpina și fructele necoapte conțin glicozide care induc cianură care poate provoca o acumulare toxică de cianură în organism. Când utilizați florile de soc, asigurați-vă că le îndepărtați pentru a păstra aceste toxine departe.

Rețeta tradițională de socată moștenită de români
În România aproape fiecare familie deține secretul rețetei de socată, transmisă din generație în generație. Dar cum se face această licoare magică numită socată? Iată câțiva pași ca să faci socată ca pe vremurile dacilor și romanilor. Beneficiile medicinale ale socatei le-am expus mai sus. Mai jos găsiți mai multe variante de rețete ale socatei.

Rețeta tradițională licoare de soc de la daci
Ingrediente

  • 20 de flori de soc mari
  • 6 lămâi
  • 12 litri de apă de izvor
  • 2 kg de zahăr brun
  • 25 de boabe de orez

Mod de preparare
Florile de soc se pun într-un lighean mare, curat și uscat. Adăugăm apa de izvor şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc. Pentru a nu da un gust amărui, puteți pune doar pulpa de lămăie. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar, așa că decojiți foarte bine lămâile. Ligheanul se acoperă cu un prosop nou de bucătărie şi se lasă cel puțin o zi la umbră. Ideal în beci la temperaturi de 12-15 grade.

A doua zi adăugăm zahărul brun și cele 25 de boabe de orez, amestecăm bine, acoperim ligheanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Lăsați ligheanul descoperit pentru a lăsa socata să fermenteze foarte bine. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două-trei ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă. Socata este gata, se pune în sticle cu capac ermetic și se depozitează în beci/debara/balcon.

Socata se servește întotdeauna rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze verzi de mentă!

Mai jos puteți accesa și alte rețete similare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu